MUISTIINPANOJA URHEILUPSYKOLOGI MIA STELLBERGIN LUENNOLTA
TREENAAMINEN
1) Sisäinen ääni
Puhumme muille ihmisille kauniisti, mutta itsellemme puhumme tosi rumasti. Kun mielestäsi ratsastustuntisi tai kilpailusi on mennyt huonosti, sanot itsellesi, että olet tosi surkea, et osaa yhtään ratsastaa… Ajattele, jos valmentajasi sanoisi sinulle pelkästään, että et osaa ratsastaa yhtään, olet tosi surkea. On aivan varmaa, että et oppisi ikinä ratsastamaan. Samalla tavalla tämä sisäinen äänesi, joka pelkästään löytää sinusta vikoja ja pelkästään lannistaa, on esteenä kehittymisellesi ratsastajana.
Tunnista sisäinen äänesi, äläkä anna sen sabotoida kehittymistäsi ratsastajana.
On hyvä tiedostaa, mitä virheitä tekee ratsastuksessa tai mitkä tämänhetkiset puutteet omissa taidoissa on, mutta niihin ei saa jäädä kiinni vatvomalla niitä. Virheitä ja puutteita pitää tarkastella vain siltä kannalta, miten niitä voidaan korjata. Sen sijaan keskity siihen, mikä meni hyvin ja mitä osaat.
2) Menestysreseptin luominen
On hyvä pitää päiväkirjaa tai videopäiväkirjaa treenaamisesta, siten että niihin kirjataan onnistuneita suorituksia/kohtia valmennuksista, verkoista ja kilpailuista ja miltä se tuntui kuin meni hyvin.
Näistä hyvistä palasista lähtee syntymään kokonaisuus eli menestysresepti.
Päiväkirjan tai videopäiväkirjan, joka on järjestää niin, että sieltä löydät esim. kun keskiravi meni hienosti; kun oli mahtava fiilis, kun puolipidätteet toimivat siirtymisissä jne.
Kun onnistunut suoritus tulee tutuksi, se on helpompi toistaa.
3) Itsensä realistinen arviointi
Tavoitteet ovat kohdallaan silloin, kun nauttii siitä mitä tekee ja tekeminen tuottaa hyviä kokemuksia.
Kun urheilija voi hyvin, hän saavuttaa myös hyviä tuloksia.
4) Mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen
Kehittymisen kannalta on hyvä mennä välillä mukavuusalueensa ulkopuolelle, koska tällöin myös mukavuusalueesi kasvaa ja kehityt. Tämän vuoksi on hyvä esim, välillä ratsastaa vaikeampaa ohjelmaa.
Mukavuusalueen ulkopuolelta, pitää kuitenkin palata takaisin mukavuusalueelleen.
Jos ratsastaa pelkästään koko ajan mukavuusalueensa ulkopuolella ja on liian vaikeaa, ei ratsastaja pysty kokemaan onnistumisia, mikä vaikuttaa itseluottamukseen ja sitä kautta oppimiseen.
5) Kilpailutulosten tilastoiminen
Kilpailusuoritusten parantamista saattaa auttaa myös taulukon tekeminen kisasuorituksista siten, eri arvostelukohdat tilastoidaan, jolloin voidan seurata esim. miten voltteja tai keskiraveja on arvosteltu.
6) Ratsastuksen videointi ja valokuvaaminen
Oppimisen kannalta on tehokasta, että ratsastaja näkee ratsastuksensa myös siten, miltä se näyttää ulkoapäin eli videoituna tai valokuvin.
OMA VALMISTAUTUMINEN KISOIHIN
Oma kisoihin valmistautuminen ei saisi olla sattumanvaraista, vaan pitäisi löytää oma rutiini ,joka toimii.
1) Mielikuvaharjoitukset
Voimme jumpata aivojamme sammalla tavalla kuin mitä tahansa muuta lihasta kehossamme.
Oppimisen kannalta aivot eivät erota teemmekö mielikuvaharjoitusta vai harjoittelemmeko oikeasti. 40 mielikuvaharjoitusta radan ratsastamisesta on vain huomattavasti helpompi toteuttaa kuin 40 radan ratsastusta hevosen selässä. Mielikuvaharjoituksen voit tehdä missä ja milloin vain, eikä siihen mene kuin muutama minuutti.
Jotta tietyn kouluradan ratsastus olisi meillä selkäytimessä, kannatta tehdä vaikka 50 mielikuvaharjoitusta hepan selässä radan ratsastamisen lisäksi.
Sulje silmät ja kuvittele, että olet hevosesi selässä. Sen jälkeen mielessäsi ratsastat rataa aivan kuin tekisit sen oikeastikin.
Opettele kouluradan ohjelma, apuna mielikuvaharjoitukset siten, että se tulee suoraan selkäytimestä eikä radan sisältöä joudu miettimään.
2) Keskittymisharjoitukset
Jotta pystyt keskittymään, sinun pitää saada itsellesi positiivinen fiilis, tuntea itsesi vapautuneeksi, olla yhteydessä itseluottamukseesi sekä määrätietoisuuteesi.
Löydä itsellesi sopiva keskittymisharjoitus, mikä voi olla vaikka musiikin kuuntelu, tanssiminen korvalappusstereot korvilla, kävelylenkin tekeminen tai jokin muu, minkä kautta saat yhteyden fiilikseen, että mahtavaa olla sinä!
Keskittymisharjoitukset tulevat sitä toimivimmiksi ja tehokkaimmiksi, mitä enemmän niitä tekee. Tämän vuoksi tee niitä mahdollisimman usein, äläkä pelkästään kisapaikalla.
3) Sopeutumisharjoitukset
Ennakoi kisapaikalla tapahtumat siten, että käyt heti aluksi katsomassa missä rata on ja miten päin se ratsastetaan, missä veryttely tapahtuu, missä on vessa ja aikataulu. Tällöin tiedät, miten asiat toimivat ja olet sopeutunut niihin.
KISAJÄNNITYS
1) Miten ilmenee
Stressi vaikuttaa siten, että muisti kaventuu. Tämän vuoksi rata pitää harjoitella kunnolla ennen kisoja!
Kun adrenaliini nousee, ei pysty huomioimaan kaikkea.
Stressin vaikutuksesta helposti yli- tai aliratsastaa.
Stressi vaikuttaa myös keskittymiseen
2) Miten voit helpottaa stressiä
Kisajännitys alkaa usein viikkoa enne kisoja siten, että maanantaina voi jännittää pikkaisen, tiistaina vähän enemmän, keskiviikkona… Koska kisajännitys hiipii hitaasti, me turrumme siihen emmekä havainnoi sitä ennen kuin se paukahtaa juuri ennen kisoja. Tämän vuoksi kisastressiä pitäisi myös alkaa hoitaa tarpeeksi ajoissa, eikä suinkaan vasta ennen radalle lähtöä.
Rentoutusharjoitusharjoitukset auttavat stressiin. Mitä enemmän niitä tekee, sitä tehokkaammin ne toimivat.
Rentouta itsesi myös ennen kuin kiipeät hevosen selkään ja. Varaa siihen riittävästi aikaa. Voit rentouttaa itsesi myös ratsastuksen aikana. Voit käyttää esim. hengitystä apunasi.
Ennen suoritustasi keskity rentoutumiseen, älä katsele muiden ratoja. Ota oma rauhallinen tilasi, äläkä hössötä muiden kanssa kisajännityksestä.
Kun tiedät, että osaat radan vaikka takaperin, sinulla on rennompi olo.
Älä anna sisäisen äänesi piipittää, että et osaa mitään tai varmasti menee huonosti. Sen sijaan ota kiinni hyvästä fiilksestä.
Kisajännitystä voi helpottaa se, että puhut ääneen siitä jollekin, älä kuitenkaan kisakavereillesi.
Jännityksen ehkäisy on tärkeämpää kuin sen korjaaminen!
KESKITY VAIN OMAAN SUORITUKSEESI
1) Jotta pystyt keskittymään, sinun pitää saada itsellesi positiivinen fiilis, tuntea itsesi vapautuneeksi, olla yhteydessä itseluottamukseesi sekä määrätietoisuuteesi.
2) Muista syödä ja juoda ennen suoritustasi, koska myös verensokeri vaikuttaa suoritukseesi
3) Älä katso muiden saman luokan kouluratsastusratoja, koska se vain hajottaa keskittymistäsi.
4) Tunne synnyttää ajatuksen ja ajatus tunteen, joten ota kiinni siitä tunteesta, miltä on tuntunut kun olet ratsastanut hyvän radan.
5) Älä ennakoi radalla esim. että keskiravi menee hyvin, vaan pidä itsesi terävänä radalla ja ratsasta.
6) Älä ennakoi radalla tapahtumien kulkua, vaan ratsasta jokainen liike erikseen.
7) Kun olet rentoutunut, pystyt hallitsemaan myös tarkkaavaisuutesi mahdollisimman hyvin, etkä tällöin havainnoi turhaa ulkomaailmaa. Sitä kautta pystyt olemaan samassa kuplassa hevosesi kanssa. Sinua ei tällöin pääse häiritsemään mikään ulkopuolinen häiriötekijä, jolloin sitä ei huomaa hevosesikaan.
8) Keskittyminen, hyvä fillis ja tiedät miten verkata, niin hyvin menee
KISAVERKKA
Kisajännitys vaikuttaa ratsastajan toimintoihin, mikä saattaa vaikeuttaa tehokasta ja oikeanlaista hevosen verkkaamista, milloin ratsastajalla ei ole valmiina suunnitelmaa, mitä hänen tulisi tehdä.
Kisaverkka on hyvä suunnitella etukäteen valmentajan kanssa siten, että sinulla on selkeä koreografia siitä, miten verkkaat hevosesi, jolloin tiedät tarkkaan, mitä sinun pitää verkassa tehdä. Toki hienosäädölle kisakohtaisesti on myös tilaa.
Kisaverkkaa tulee harjoitella myös kisan ulkopuolella, jolloin kisatilanteessa verkkamenetelmä tuntuu tutulta ja hallitulta.
Varmuus siitä, miten verkkaat, pienentää myös kisajännitystä ja helpottaa sitä kautta keskittymistä.
KISAPALAUTE
Kisojen jälkeen on hyvä valmentajan kanssa käydä läpi kisasuoritus. Virheet tulee analysoida positiivisessa hengessä ja katsoa, miten niitä voidaan korjata ja ratsastusta sitä kautta parantaa.
On hyvin tärkeää käydä myös suorituksen onnistumiset läpi ja lähteä näistä rakentamaan onnistumisen reseptiä.
Suorituksen analysointia auttaa suuresti videointi, minkä vuoksi jos vain mahdollista radat tulisi videoida.
KISAKALENTERI
Kisakalenteri olisi hyvä suunnitella siten, että joukossa olisi välillä myös helpompia kisoja, mitä kautta voidaan lisätä onnistumisen kokemuksia.
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.