Kaikki heinä on yhtä laadukasta!

Kaikki heinä on yhtä laadukasta!Ei tietenkään ole.

Eikä ole olkipelletitkään, niiden laatu vaihtelee paljon eri valmistajien välillä.

On olemassa vanhasta oljesta tai huonosta oljesta hutiloiden valmistettua olkipellettiä, joka pölisee varmasti eikä ime juuri mitään.

Ja toinen ääripää on huolella laadukkaasta raaka-aineesta valmistettu olkipelletti. Sen hygieenisyydestä ollaan tarkkoja ja olki kuivataan aina ennen pelletöintiä sekä kuumennetaan valmistusprosessin aikana noin +100°C.


Hyvä olkipelletti on aina tasalaatuista ja miellyttävän pehmeää, kevyttä ja helposti hajoavaa. Pelletti imee itseensä kosteutta n. 500% määrän. Hyvän olkipelletin  erinomainen imukyky vähentää ammoniakin hajua sekä kuivattaa ilmaa tallissa.


Kuten useimpia asioita, ei myöskään olkipelletin toimivuutta kuivikkeena pidä yleistää! Eri merkkien väleillä on isojakin laatueroja, kuten viineissä, kahveissa, autoissa...Olkipelletin saa pilattua varastoimalla väärin.

Olkipelletti tulisi varastoida katon alla, tai vähintään pressulla suojattuna, ettei säkkiin pääse suoraan vettä tai lunta.

Varsinkin avattu säkki tulisi suojata sateelta.

Olkipelletti on helppo varastoida, sillä säkit eivät vaadi yhtä suurta tilaa kuin iso turvekasa, eikä hyvä laatuinen pelletti jäädy!

Olkipellettiä saa usein myös 15-20 kg säkeissä, joita erittäin on helppo käsitellä ja varastoida.


Olkipellettiä tulisi käyttää valmistajan ohjeiden mukaan, jolloin se toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Usemmiten sitä lisätään karsinaan noin 20kg viikossa.

Sen sekoittamista muihin kuivikkeisiin ei suositella.Jotkut hevoset hamuavat pellettiä suuhunsa, mutta eivät varsinaisesti syö sitä.

Jos hevosesi syö pellettiä ,tarkista ensin hevosen ruokinta ja  kuinka pitkät ovat ruokintavälit?

Mikäli siitä ei löydy korjattavaa, voi pelletin ostaa myös valmiiksi murskattuna, joilloin hevoset eivät syö sitä.

Muita konsteja estää pelletin syöminen on kastella pelletti varovasti, jolloin se turpoaa, eikä silloin enää maistu hevoselle.


Olkipelletti on kuivikkeena mukava käyttää ja luontoystävällinen valinta.

 Ekologisesti tarkasteltuna olkipelletti on puhdas luonnontuote ja uusiutuva luonnonvara. Se kulkee kierroksensa pellosta tallin kautta takaisin peltoon.

 Pelletti kompostoituu lantalassa täydellisesti 2 – 3 kuukaudessa ja kelpaa hyvin viljelijöille lannoitteeksi.Olkipelletin hävikki on käytössä todella pieni.

Kuivikelantaa muodostuu olkipelletillä kuivitettaessa vähemmän kuin muita kuivikkeita käytettäessä. Oikein käytettynä olkipelletti vähentää kuivikelannan määrän jopa puoleen turpeeseen tai puruun verrattuna. Olkipellettilannan kuivikeosuus on vain noin 20 – 30 %. .

Pellettipatjan siivoaminen on nopeaa, jolloin myös työmenekki pienenee.Eri kuivikkeita on vaikeaa suoraan verrata toisiinsa. Sopivan kuivikkeen valintaan vaikuttaa aina liuta tekijöitä, kuten hinta, saatavuus, logistiikka, tallin päivittäiset rutiinit, hevosen tarpeet ja tavat sekä omistajan mieltymykset.Tästä pääset Kirahvi Oyn kuvikkeet-sivulle
Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.